DIY Projects

DIY HEAVY DUTY Gravel Cleaner

Er zijn een paar manieren om je substraat (bodem) schoon te maken van ongeëten voedsel resten en vuil dat zich ophoopt in het substraat.De makkelijkste manier is wel de halve fles met de slang en/of filter eraan gemonteerd. Door het vaccuum  wat in de slang onstaat er een zuigende werking die zorgd dat het vuil mee gezogen word door de slang richting het des gewenste opvang reservoir.Het probleem hierbij is alleen dat je het aquarium water MET het vuil uit het aquarium haalt.Als je van plan was een water wissel te doen dan is dit natuurlijk geen probleem. Maar als je een flink aquarium hebt met een redelijk dikke bodem kan er wel is HEEL veel water uit het aquarium verdwijnen VOOR je alle vuil uit de bodem hebt gehaald.In het geval van crystal garnalen ,die heel gevoelig zijn voor water wisselingen, kun je niet zomaar even 50% water toevoegen. In dat geval heb ik dus een extensie gemaakt voor deze fles methode.Het is eigenlijk een bak met een paar compartimenten erin waar zich filters in bevinden,In dit dit geval word dus het water met het vuil door een aantal filters geleid in een reservoir. Vanuit dat reservoir word het schone water weer terug in het aquarium geleid of gepompt. Omgekeerd is deze bak ook te gebruiken om alle substraat uit je aquarium te halen en het water schoon terug kan pompen ZONDER dat je aquarium bewoners er echt last zullen hebben. Ik heb dit zelf meegemaakt vanwege dat ik pH verlagende bodem in een aquarium had wat de garnalen die zich hierin bevonden niet ten goede kwam en zelfslachtoffers eiste. Met behulp van deze “cleaner” heb ik de bestaande substraat eruit gehaald en daarna gewoon grind in het aquarium gedaan.Het gaat nu veel beter met de garnalen. Je kunt deze eenvoudig maken van een plastic bak , akryl , glass of wat dan ook.Ikzelf heb deze van glas gemaakt. Hieronder staan 2 afbeeldingen om een indicatie te geven hoe het werkt. Heel simpel eigenlijk maar wel effectief!
Clean Return
Dirty water in return reservoir Filters Dirty water + GRAVEL in clean return water Filters gravel caught in reservoir
fig.1 light dirt extraction
fig.2 HEAVY DUTY gravel catcher with filter for clean water return.
Home Aqua Shop Garnaal Info Vissen Info Slakken Info Onderhoud Garnalen Foto Gallery Garnalen Video Gallerij Doe-Het-Zelf Projecten Groente tuin Graphics&Logo's Contact Meer
Externe Filterbak. Een bak zoals deze heeft meerdere functies. Je kunt hem bevoorbeeld gebruiken als externe filter bak. Door filters en media in de compartimenten te doen en misschien zelfs een verwarming kan dit prima dienen als externe filterbak. Zorg dat het water uit het aquarium afgevoerd word naar de externe bak met behulp van een “overloop” bijvoorbeeld. Hierna zal het water door de filters ,media en langs de verwarming gaan en zo  terug gepompt worden naar het aquarium. Dit is vooral handig bij grote aquaria vanwege het feit dat je het filtratie vermogen zelf kunt bepalen met grote en media etc. Dit voorkomt het overmatig schoon moeten maken van je filter/pomp Sommige hobbyisten hebben hier een voorkeur aan vanwege het feit dat je geen pompen of filters in het aquarium zelf hebt die het zicht bederven.
LED Verlichting Glass snijden H20 Sterilizer Akryl Buigen Garnalen voer Eitjes Bubbelaar Bodem Reiniger Waterbrug Co2 Systeem Kokosnoot huisje
een nog makkelijkere manier om een multi filter toren te maken is met behulp van een van deze goedkope lade torens. Boor gaten in elke lade en je kunt elke lade gebruiken voor elk media of filter naar wens en kunt hem zo groot maken als je als je maar kunt bedenken.
Bodem Reiniger